I Ønskeøen vil vi gennem en sund og varieret kost, og ved at begrænse sukkerholdige fødevarer, give børnene de bedste betingelser for at udvikle gode og hensigtsmæssige madvaner, samt give dem positive og lærerige oplevelser omkring måltidet.

Maden i Ønskeøen er tilberedt og sammensat ud fra Sundhedsstyrelsens anbefalinger for børn mellem 0 og 6 år.

Der serveres vand til måltiderne, dog er der mælk til morgenmad og i vuggestuen mælk til frugt.

Morgenmad

Til morgenmad, som tilbydes fra kl. 6.15 til kl. 7.15, tilbydes havregryn/havregrød eller rugfras med mælk. På havregryn/grød kan man få et lille drys sukker.

Hvis man gerne vil spise brød til morgenmad, må man gerne selv medbringe det. Vi henstiller til, at der er sundt pålæg på.

Frokostordning

Maden tilberedes og anrettes af Charlotte, der er kostfaglig eneansvarlig, og børnene kan i løbet af formiddagen følge tilberedningen og duften af dagens frokost.

Charlotte inddrager ofte børnehavebørnene, nogle gange som aktive deltagere i forberedelsen, andre gange for at snakke om, se og smage på forskellige fødevarer.

Hvis man vil være indmeldt i Ønskeøen indebærer det, at man er med i frokostordningen, som er 100% forældrefinancieret.

Der kan tages følgende hensyn:

  • Hvis barnet ikke må spise svinekød, tilberedes et alternativ til dette, som ikke har været i berøring med svinekød.

  • Ved alt andet, der ikke indeholder svinekød, serveres maden på fælles fade til alle børn.

  • Ved lægedokumenteret allergi tages der hensyn til dette ved tilberedningen.

    Spørgsmål omkring menu og kost kan altid stilles til Charlotte i køkkenet eller til daglig leder Jette Petersen.

    Rammer for frokostmåltidet

    Som forældre kan I have flg. forventninger til frokosten:

  • At vi ikke tvinger børnene til at spise.

  • At vi opfordrer og motiverer børnene til at smage noget nyt.

  • At vi mundtligt informerer jer, hvis vi oplever, at frokosten for Jeres barn har været markant anderledes end den plejer. Det kan være, hvis barnet enten ikke har spist, har spist meget, eller har udfordret sig selv og spist noget han eller hun ikke før har villet spise.

  • At frokosten skal foregå i en positiv stemning, hvor der lægges vægt på selvhjulpenhed og social adfærd.

  • At vi ikke har back-up pålæg ved kræsenhed. Oplever kræsne børn først én gang, at der kan hentes noget andet frem, hvis de ikke spiser, så bliver det svært at få dem til at smage på nye fødevarer.

    Frugtmadkasser til eftermiddagsfrugt

    Indholdet skal være sundt og nærende. Og noget med ”gods” i, så børnene bliver mætte.

    Det er frugt og/eller grøntsager i alle udformninger, gerne udskåret samt groft brød. (der er ikke så meget næring i hvidt brød, Mariekiks o.lign.).

    Ligeledes henstiller vi til, at børnene ikke har Mælkesnitte, Danone og andre sukkerholdige ting med i frugtkassen, der indeholder hurtige kulhydrater.

  • Fødselsdage

    Fødselsdage fejres på stuen enten om formiddagen eller til frugt tid kl.14..

    I børnehaven må man medbringe en ting, f.eks. boller, kage, is eller lignende.

    Og ingen slikposer – heller ikke selv om børnehaven er inviteret hjem til fødselsdag.

    I vuggestuen er der nul tolerance i forhold til søde sager. Her kan man medbringe boller, frugtanretning eller lignende.

    Fælles afslutning for kommende skolebørn

    Børnene holder afslutning på deres stuer den sidste dag i marts måned, hvor de er i børnehaven. Dette arrangement står Ønskeøen for uden forældredeltagelse.

    I ugen op til sidste dag i Ønskeøen holdes afslutning en aften for forældre med fællesspisning. Hver familie medbringer en ret til fælles buffet. Man må også gerne medbringe dessert/ kage.

    Husk, at man altid kan gå i dialog med personale/ledelse, hvis der er noget, man er i tvivl om.

    Denne kostpolitik er gældende fra den 1.februar 2020.

Vedtaget af forældrerådet den 15.januar 2020